Novi Sad
22.05.2013.
06:10 > 13:25
Novosađane svakodnevno snima više stotina kamera, ali nedovoljna regulisanost propisa koji definišu čuvanje snimaka predstavljaju opasnost da se lični podaci građana nađu u pogrešnim rukama.
  • Ja

    25.07.2017 23:24
    Pa koje su to neprijatne situacije u koje me video zapisi sa javnog prostora mogu dovesti?Bas razmisljam i ne mogu skontati.Jedino da snime da ne ocistim govance od psa ,desi mi se jednom u 100 njegovih sranja.Ili da me preko kamera prate lopovi pa da provale kad me nema.Sta jos?
  • 22.05.2013 22:12
    "npr da imaju uvid preko interneta"

    Npr kao što imaju već godinama?


    Imaju uvid u 10 kamera a ima ih mnogo vise
  • -

    22.05.2013 21:33
    -
    @Novosadjanka
    kada budete radili na normu ili novac dobijali po obavljenom poslu bice vam svejedno da li je legalno ili ne.
  • S.

    22.05.2013 20:22
    @Novosadjanka, koliko mi je poznato, dozvoljeno je, ali je obavezan da te obavesti o tome. Isto vazi za video/audio nadzor kao i za elektrosnki (pracenje internet saobracaja npr.).
  • Novosadjanka

    22.05.2013 19:55
    ?
    Da li je dozvoljeno bez vase saglasnosti da vas na radnom mjestu - koje nije ni posta ni banka - snimaju i prisluskuju pomocu ko zna koliko kamera i mikrofona? Da li je dozvoljeno da mene kao musteriju, bez moje saglasnosti, u nekom marketu snimaju i prisluskuju istim tim kamerama i mikrofonima?
    Voljela bih odgovor nekog ko poznaje pravnu stranu ove problematike.
    Hvala
  • 22.05.2013 17:48
    Bože sacuvaj,
    da Novosađani protestuju, pa šta će komšije reći.... :) Nego ćuti i trpi, valjda će da prođe...
  • ns

    22.05.2013 16:17
    kamere ne sluze svrsi
    Kada ce policija poceti da koristi snimke sa kamera cije odzavanje smo placali i kada ce pronaci lopove koji su opljackali moju radionicu, odneli razne alate, bicikl....svasta. Kada? NIKADA! Bas ih briga! Smeju se kad zovemo da pitamo!
  • Pravi advokat

    22.05.2013 15:44
    Pravno gledano
    Ne postoji "privatnost na radnom mestu", drugim rečima vrsta nadzora radnog procesa je u rukama poslodavca, reguliše se odlukama poslodavca, a zaposleni se o tome obaveštavaju.

    Pod "privatnošću" na radnom mestu, može da se podvede samo prostorije za obavljanje lične higijene i(ili) kabine i prostor za presvlačenje, sem ukoliko video-nadzor tog prostora nije ugovorom o radnom odnosu drugačije regulisan. Prostor u okome se obavlja radni proces, dakle nije "privatan" prostor. To važi i za javne površine i ustanove

    Druga stvar je "tajno snimanje" i(ili) zloupotreba takvih snimaka, na primer, umesto snimanja radnog procesa, snimaju se delovi tela i(ili) privatni razgovori bez znanja zaposlenih.

    Što se tiče usluge video-nadzora koji Grad obavlja u ime građana Novog Sada, problemi i zloupotrebe su pre svega sledeće:
    1. Usluga je protivzakonita i cena usluge je nametnuta: Ne postoji odgovarajuća odluka građana u vidu referenduma ili glasanja o kolektivnom ugovoru ili mesečnom plaćanju i koriščenju ili bilo koji drugi dokaz o saglasnosti građana za video-nadzorom i ceni te usluge,
    2. Sistem video-nadzora uz to i nije u službi korisnika (građana u čije ime se vrši video-nadzor i koji plaća tu uslugu), već je u službi državnih organa koji zloupotrebljavaju taj video-nadzor bez saglasnosti građana, kao i time što ne participiraju u njegovom održavanju i korišćenju (isto kao kada bi građani plaćali zakup poslovnog prostora za potrebe rekreacije, a na primer MUP ga koristio za svoje potrebe),
    3. Sistem video-nadzora javnog prostora koji bi eventualno i postavio i(ili) eksluzivno koristio neki državni organ bi morao da poštuje privatnost građana i njihovih stambenih prostora sem u slučajevima kada je to zakonom dozvoljeno, a po odluci pravosudnih organa. U Novom Sadu to nije slučaj.
    4. Isto važi i za firme i pojedince koje se bave obezbeđenjem objekata, a pri tom vrše i video-nadzor javne površine i(ili) prostora. U ovom slučaju JKP Informatika, kao nosilac posla u ime stanovnika Novog Sada.

    Drugim rečima, video-nadzor u Novom Sadu je nametnut, time nezakonit, uz to protivno zakonu i Ustavu se koristi.

  • 22.05.2013 15:36
    "npr da imaju uvid preko interneta"

    Npr kao što imaju već godinama?
  • Marko

    22.05.2013 13:44
    A zasto se na tim cuvenim kamerama ne vidi kako neko krade moj auto??????
  • 22.05.2013 11:42
    Nije mnogo tih 30 dinara ali da gradjani imaju neke koristi od tih kamera, npr da imaju uvid preko interneta. Ili ako se nesto desi da mozes slobodno da odes i dobijes snimak. Da bude sve transparentno...

    Ovako placas informatici za kamere a bog zna na sta oni trose te pare. Mozda dele plate iz te stavke a kupe poneku kameru...
  • dizelander

    22.05.2013 11:27
    Cemu sluze te kamere kad je moj drugar imao sudar na uglu Jovana Subotica i Masarikove i policija kaze da se na snimku se ne vidi ko je prosao na crveno, svedoka nema, tako da ce morati da plati svoju stetu koja uopste nije mala, a nije kriv... Toliko o kamerama...
  • 22.05.2013 10:22
    @Aksinja
    Zato što je gospodi previše 30 dinara mesečno. Tamo gde postoje pokazale su se kao korisne i pomogle su u rasvetljavanju mnogih krivičnih dela. Tamo gde ne postoje ne mogu da pomognu. Naravno, fali i operatera za te kamere, koji bi 24 časa pratili preko njih stanje na ulicama, ali obzirom da nema dovoljno ni policije u patrolama, teško da tako nešto možemo očekivati.
  • aksinja

    22.05.2013 09:43
    obezbeđenje grada je jako loše
    novi sad nije uopšte bezbedan grad eto toliko!mnogo više treba da se obrati pažnja na kamere kompletno fizičko tehničko obezbeđenje jako jako loše kako u londonu prate svakog prolaznika a kod nas može i slon da šeta sa pištoljem.
  • null

    22.05.2013 08:42
    Davno sam rekao da casovi u srednjim skolama treba da se snimaju, dve kamere, jedna okrenuta prema tabli, kada profesor drzi cas da se vidi/cuje. Taj snimak treba da se moze preuzeti sa sajta skole, ukoliko ucenicima nije bilo jasno, ili pak zele da ponove gradivo. Dok druga kamera je okrenuta od table, snimci te kamere se ne cuvaju dugo (ukoliko nije bio problema), ali mogu da se iskoriste kada je potrebno, kao u slucaju da neki ucenik smeta nastavi da se pokaze roditeljima da "njihovo zlatno dete" zapravno nije toliko zlatno.

    Mada to bi znacilo da bi profesori gubili privatne casove.
  • -

    22.05.2013 07:32
    -
    ma daj, vise. smislite se sta hocete.
    ako ne muljavite-nemate se cega bojati.

    kukate na ucenicko nasilje a smetaju vam kamere po ucionicama.

    ne bunim sa da radna mesta u javnom sektoru narocito u ordinacijama budu pod kamerama.
    zbog pregled intimnih delova-navucite paravan.

    nije mi jasno koliki advokat neko mora biti pa izgubiti raadno mesto zato sto je gazda postavio kameru iznad kase



  • lol

    22.05.2013 07:31
    "snimila porno film" ahahahha, kakvi kraljevi!
  • @Saban

    22.05.2013 07:25
    Ne mogu ni da zaislim sta taj nastavnik radi - ili ne radi kada je dobio kameru u ucionicu. I treba uvesti kamere u sve ucionice da roditelji mogu da vide sta im deca rade i kako se ponasaju na casu, ali, i sta rade nastavnici, da li predaju ili drndaju mobilni telefon, tablet ili racunar dok deca uce novu lekciju. Vise ne bi bilo toliko prazne price oko toga da li ne valjaju deca ili nastavnici, vec bi se tacno znalo ko, sta i kako radi i vrlo brzo resio problem. U svakom slucaju, svima koji rade kako treba, uvodjenje kamera bi bilo od koristi.
  • Dejan

    22.05.2013 07:10
    Ja smatram da je RODOLJUB ŠABIĆ jedan potpuno bespotreban lik koga mi plaćamo- tj. njegova funkcija.
    Žašto? Da li ga iko sluša? Da li je išta uspeo da promeni? Država koja ga je postavila ga ne sluša? Štaje poenta te funkcije???
    "Pas laje, vetar nosi"
  • Šaban

    22.05.2013 07:03
    škole
    Video nadzor u pojedinim školama i učionicama je protiv svih normi.
    Učionica u jednoj školi je pod video nadzorom mimo volje učenika i profesora.
    Ako se ne slažeš sa direktorovim postupcima dobiješ video nadzor.
    To je novi vid mobinga.
  • Advokat

    22.05.2013 06:53
    Za zloupotrebu snimanja na radnom mestu
    Možete tražiti da ukoliko se Vaš snimak zloupotrebljava na radnom mestu, jer POSLODAVCI sem banaka i pošti NEMAJU pravo da VAS snimaju na radnom mestu, možete tražiti novčanu odštetu na VAŠU privatnost na radnom mestu. Ni jedan poslodavac nema pravo da VAS snima pogotovo ukoliko VAM namešta otkaz i situaciju da ste loši na poslu i slično...Prijavite Vaše poslodavce i tražite odštetu za uznemiravanje na radnom mestu putem SNIMANJA i gledanja VAŠIH intimnosti...Vaše pravo je radno mesto bez kamera sem ako neradite u sefu...Danas poslodavci nameštaju OTKAZE i zloupotrebljavaju kameru, a zabranjeno je snimati na RADNOM MESTU !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna